14 Kasım 2015 Cumartesi

Görüntü yorumlamada temel esaslar

Arkadaşlar zaman buldukca elinizdeki cihazları daha iyi kullanabilmeniz adına notlar ekliyorum.Tüm yorumların tabanında yatan bir gerçek; ekrana düşen görüntüyü ham haliyle bakıp olan biteni görmek.Bunun olabilmesi için ciddi bir arazi teçrübesine ihtiyaç duyulmaktadır.
                            
                                                                                                          Ham görüntü


Ekrandaki görüntü ham bir görüntüdür.Sırasıyla madde madde çok derine dalmadan fazlada yüzeyzel olmadan ekrana düşen görüntüyü nasıl okumaya çalışmalıyız buna değineyim.

1-Ana ekrana baktığınızda hemen bilmem kırmızı /turuncu vb renkler arayıp durmayın siz neyin peşindesiniz .Sizin neyiniz var diyesim geliyor içimden.Ana ekranda ilk arayacağınız oluşum yapısal değişimleri arayıp bulmak olmalıdır.Elinizdeki cihazlar ya manyotometer yada gradiometer cihazlardır.Bu tip cihalarla yapabilecekleriniz bellidir.

2-Ekranda mineral olarak gösterilen alan ekrana düşen ham görüntüye bakıldığı vakit yorumlanması bıraz zor gelebilir açıkcası.Ekranda mineral olarak belirtdiğim alan vede yapı içerisine yansımış durumu için; küp, çanak, çömlek,  kiremit ve tuğla kırıntılarıda diyebiliriz , doğal demir filizide olabilir diyebiliriz.
Buradan almanız gereken bilgi bu alanda ferro metal bir malzeme olmadığıdır.Bu alanda bukadar büyük ferro malzeme olma olasılığı sadece özel olarak gömüldüyse vardır.Bu bağlamda bu alana mineralli(kiremit ,tuğla vb oluşumlar) alan diyoruz.

3-Görüntünün işlenmiş hali


                                                             İçerisi toprak dolu çepe çevre el işciliği yapılmış bir alan
Arkadaşlar ekrana düşen görüntünün ne olduğunun anlaşılması için, arazide baya bir yer açtırıp alanı inceleyip çekimlerinizle kıyaslamış olmanız lazım.Aksi halde gören gözleriniz görmez olur.Ancak çok belirgin görüntüler kendini ele verdiğinde yorumlama kabiliyetiniz iyide olmasa, ekrandakinin ne olduğunu üç aşa beş yukarı ortaya çıkartırsınız.

4-Taban çizgisi olarak tanımlanan alan aslı itibariyle gerek forro metallerdeki sayısal değişimlerin gerekse yapıdaki sayısal değişimlerin artmaya/azalmaya bağlı olarak seviyelerinin tabana vurma seviyesini ortaya çıkartmamıza yardımcı olur.
Döneminde şahsen bu taban çizgisini çok önemser taban çizgisine ulaşmamış değişimleri önemsiz sayardım.Gerçekten çok yanılmışım bu taban çizgisi kavramının pekde önemi yokdur.Çok daha anlamlı şeyler yazıp, işin derinlemesine girecem fakat yazımı okuyanların tümden kafası karışacağını düşünerek, düşünce karmaşası oluşturmama adına yazımı bu seviyede tutmak istiyorum.
5-Ekranda görüntünün işlenmiş halinden digdörtgen şeklinde ortaya bir değişimin çıktığını görüyoruz.Burada yorum yaparken fizibilite alanının ebatları çok önem kazanmaktadır.
Yapının boyutu neden önemli diye sorarsanız ;yukarıdaki görüntü 10mx10m bir alandan alınmış olsaydı buraya daha farklı bir yorum yapacaktık.Bir mezarın asgari kapladığı alan bellidir. Ekrandaki yapısal bozunum bize içi toprak dolu bir mezar olduğunu göstermektedir.

UA-69610150-1