9 Aralık 2015 Çarşamba

Dikkat

Arkadaşlar yukarıdaki çekim palel mod kullanılarak alınmıştır.Çekimler 1 numaralı alandan başlayıp 14 numaralı alandan alınan örneklemelerle sonuçlandırılmıştır.Sizlere çekimlerin  visualizer3d ortamına görüntüyü transfer ederken yaşanılan bir problemi anlatacam. Bu anlatılarım üzere sizlerde hafızaya aldığınız çekimleri visualizer3d ortamına aktarırken, anlattığım duruma çok dikkat edeceksiniz.
Visualizer3d programı kendi içerisinde bir takım eksiklikler içermektedir.Siz cihazınıza kayıtlı olan datayı visualizer3d ortamına gönderirken bu program,arazide alınan bir takım örneklemeleri ekrandan silmekte veya sayısal değerleri üzerinde oynama yapmaktadır.

Konuyu anlatma adına hazırlanmış test parkuru

Yukarıdaki çekimde 1,2 vede 3 nolu alanlarda alınan örneklemeler üzerinde konuyu izah etmeye çalışayım
1-Meseleyi şöyle düşünün, 1,2 ve 3 nolu alanlarda bulunan malzemeler 1m derinliğinde bulunuyor.1 nolu alandaki malzemenin manyetik yoğunluğun en yüksek yoğunluğa sahip olduğunu, 2 nolu alanın yoğunluğunun ise 1 nolu alanın manyetik yoğunluğunun yarısı kadar olduğunu düşünün. 3 nolu alandaki manyetik yoğunluğun ise 2 nolu alanın manyetik yoğunluğunun yarısı kadar olduğunu kabul edelim.
2-Cihazınızda kayıtlı olan datayı visualizer3d ortamına transfer ederken görüntü ekrana hızlıca transfer olmaktadır.Bu transfer esnasında ekrana çok dikkatli bakın.Ekrana görüntü transfer olurken ekrandan yapısal veya ferro manyetik sinyaller bir anda göz önünden kaybolabilir.Halbuki siz bu alanda belkide bir mezar vb oluşumlar veya ferromanyetik bir metalin örneklemesini almışsınızdır.
3-Ekrandan yapı/ferromanyetik metal örneklemelerinin bir anda yok olması veya görünümünün zayıflaması neden kaynaklanıyor buna bakalım.
Sarı daireler içerisine aldığım 1,2,3 nolu alandaki ferromanyetik metaller üzerinden konuyu izah edip konuyu nihayi sonucuna erdireyim.Cihazımızın sondası 8. çekim alanına geldiğinde 3 nolu ferrromanyetik metali algılamış.Bu 8. alanda cihaz yakaladığı bu ferromanyetik metalin manyetik yoğunluğunu sayısal olarak en yüksek seviyede kabul eder.Sizin sondanız 10. sıradaki 2 nolu ferromanyetik metalin üzerine geldiğinde bu defa cihaz 2 nolu alandaki manyetik yoğunluğun sayısal değerini en yüksek seviyeye çıkartır.O orandada 3 nolu malzemeden alınan örnekleme sayısal değerini aşağı düşürür.Buda 3 nolu alanın ekranda daha zayıf bir örnekleme olarak gözükmesini sağlar.
Cihaz sondası 13. sıraya geldiğinde 1 nolu alandaki manyetik yoğunluk geride kalan 2 nolu metalin manyetik yoğunluğundan çok daha fazla olduğu için bu defa 2 nolu alandaki sayısal değer azalacak.2 nolu alanın sayısal değerinin azalması bu defa 3 nolu alandaki metalin sayısal değerinin azalmasına neden olacak.Kısaca en üst seviyede manyetik yoğunluğa sahip olan alan ekrana en belirgin şekilde düşerken, gerisinde kalan alanlarda ekrana ya zayıf bir örnekleme olarak yada hiç düşmemektedir.
Burada konuyu anlamanız adına dikkat etmeniz gereken konu, yukarıdada ifade ettiğim gibi 1 nolu alanın manyetik yoğunluğu 2 nolu alanın manyetik yoğunluğundan iki kat fazla ,2 nolu alanın da manyetik yoğunluğu 3 nolu alanın manyetik yoğunluğundan iki kat daha fazla olduğu unutulmamalıdır.
Netice, ekranda bir bölgede olan yüksek yoğunluk neredeyse ekrana düşen görüntünün tamamında bozulmaya neden olmaktadır.Bu bağlamda görüntünün ekrana transferi esnasında gözlerinizi ekrandan ayırmayın.

Yığma

Arkadaşlar bloğumuzda yeri geldiğinde kendime ait dönemsel çekimlerime, yeri geldiğinde farklı illerde farklı arkadaşlar tarafından gönderilen görüntülere bloğumuzda yer veriyoruz.Üstüne basarak bir konuya yeniden değinmek istiyorum.
Kullandığınız görüntülü sistem teknoloji farketmeksizin gradiometer/magnotometer bir sistemse mutlaka etüt yapılacak alan bir dedektör yardımıyla denetlenmelidir.Buradaki amacımız yüzeye yakın bir noktada metal(çivi,fişek,çürümüş teneke vb) varmı yokmu bunu denetlememiz gerekir.Yüzeye yakın olan bu tip metaller sondaları ciddi derecede etkilemekte vede yanlış sonuçlar alınmasına neden olmaktadır.

.

UA-69610150-1