11 Ekim 2015 Pazar

Süper sensör Multi sensör etüt metotları

Arkadaşlar arazide operatörün düştüğü sıkıntıların başında, yanlış örnekleme alma gelmektedir.Kullandığınız cihazlarda acizane önerim, örneklemeleri paralel çekimde alın.Gerek dikey gerekse yatay sonda kullanımlarında mutlaka kuzeyi arkanıza güney yönünü önünüze alın.Etüt esnasında sondaların baktığı yön çok önemli bir konudur.Bu durum kesinlikle gözden kaçırılmamalıdır.İlk örnekleme alanının devamı olarak mutlaka sol alana kayılarak fizibiliteye devam edilmelidir.
Örnekleme aralığı kullanılan sondalarla orantılıdır.Gelişmiş sondalar'da her 50 cm'de bir örnekleme alınabilir.



Arkadaşlar dikey sonda kullanımında yine sonda'nız, üreticisi tarafından konmuş ok yönü mutlaka güney yönüne bakacak şekilde konumlandırılmalıdır.






                                                         Serkan isimli arkadaşın bilgi istemesi üzerine zig-zag çekim metodu



Alan tarama kullanımı ,Derinlik tesbiti, Radyestezik uygunluk



Arkadaşlar toprak altında kapalı bir sistem içerisinde  altın olan yerde şunları gözlemleriz
1-Metan gazı
2-Şua
3-Elektron kopması sonucu iyon taşınımı
4-Nano teknolojiyle incelenirse çok düşük alanda bir manyetik alan
Şua 45 derece kırılarak bu değerli metalden ışıma yapar.Bu ışıma 360 derece  olacak şekilde 45 derecelik kırılmalarla toprak yüzeyine çıkar.
Bu durumu bir koni şekliyle daha iyi izah edebileceğimi düşünüyorum.Koninin tabanı  gömünün olduğu nokta ,koninin en yukarıdaki daire şeklinin toprak yüzeyine ulaşmış hali olduğu düşünülsün.
İyon taşınımını ele alarak konumuza devam edeceğiz.İyonlar şua yolunu takip ederek toprak yüzeyine ulaşmaya çalışır.Tabi bu duruma bir takım engeller çıkar.Bu eksi yüklü iyonlar daire etrafına dizilmiş gibi yüzeye akarlar.Balıkların şelalerden yukarı yüzerek tırmanmasını göreniniz olmuştur.Balık hem akan suya karşı hemde yer çekimi ivmesine karşı koyarak nasıl oluyorda yukarı doğru yüzebiliyor.İyonlarında toprak içerisinden şua yolunu takip ederek toprak yüzeyine çıkması bu bağlamda size bukadar garip gelmesin.
Yüzeye ulaşan iyonlar 100cm-120cm yükselerek kuzeye akar gider.
Burada bir çubukcu gömümün yerini net olarak belirleyebilmesi adına  şunları yapması uygun olur.Yalnız çubukcu arkadaş radyestezik olarak iş yapacaksa kendisinde şu özellikler olması gerekir.
a-Yorgun uykusuz,aç olmaması gerekir
b-Kendini dingin iyi bir anında olduğunu hissettiği an bir kereliğinede olsa sağ ve sol el arasındaki gerilim değerini ölçmesi yada ölçtürmesi gerekir.

Sağ  ve sol el arasında duruma göre gerilim değerleri

Sağlıklı bir insanda bu  değer 20mV-40mV arasında bir değerdedir
Sitresli  bir insanda bu  değer 40mV-60mV ve üzeri  bir değerdedir
Hasta    bir insanda bu değer  20 mV  altına düşer
Sağlıklı bir insanda bu değerler kişi sabit dururken ölçülür.Kişi yürümeye başladıktan bir süre sonra bu değer 100mV üzerine çıkar.Bize  tam anlamıyla aslen lazım olan değer 123mV’luk bibi bir değerdir.Bu yazımı okuyan benimle kafa geçme adına burada “yok artık adam eline dijital bir avometre alıp’tamı gezecek” derse bende ona şimdiden yazımı iyi okumasını tembihlerim.

Konuyu yazdıklarımız seviyesinde toparlayalım.Altın şua(ışıma) vede iyon taşınımı yapar.Çubukcu değerli grubunu bulmaya çalışırken değerli grubundan kopan elektronları (eksi yüklü iyonların )çubuklara çarpması sonucu tersinelikden o alanda iyon tesbiti yapmış oluruz.Unutursam hatırlatın bu iyonların hangi metale ait olduğunu asgari düzeyde nasıl tesbit etmeye çalışırız bu konuyada değinelim.

Toprağın su tutma seviyesi olarak belirtiğimiz alan ise; işlenmemiş toprak yapısına göre (killi,humuslu,kireçli,kumlu toprak vb) belli bir seviyede su tutar.Bu seviye normal koşullarda 30cm gibi bir mesafedir.İşlenmiş toprakta ise(sürülmüş tarla) bu tip toprakda toprağın su tutma seviyesi 60cm-70cm lere ulabilir.
Bu alanda toprağın su tutma seviyesi bizim ne işimize yarayacak sorusunu yöneltirseniz,yağmur sonrası su tutan toprak iyon taşınımını neredeyse durdurur.Bu taşınım toprak güneş görmesiyle buharlaşma sonucu iyi bir seviyeye ulaşır.Bu bağlamda iyi yağmur yemiş ve sonrasında güneş görmemiş toprakda bu değerli grubunun tesbidinde ciddi sıkıntılar yaşarız.

Şu unutulmamalıdır; arazide ilk etapda yapı tesbiti sonrasında değerli grubu teyidine gideriz.Yapının teyidi yapılırken çekirdekden gelen tesirle yapı duvarlarında manyetik bir değişim olur.Bu değişim toprağa yansıyarak toprak yüzeyine ulaşır.Yapının teyidinde manyetik bozunumdan değerli grubu teyidinde malzemeden kopan elektronlardan faydalanırız.

Geldik zurnanın zırt dediği yere, iyon taşınımından faydalanarak derinlik tesbiti vede malzemenin yaklaşık merkezini nasıl belirleriz.
Arazide çubukcunun ilk yaptığı işlerden bir tanesi hemen bir yapıyı bulmak oluyor.Doğru olanda budur.Yapının bulunması burada yazmakla çizmekle masa başında olmaz.
Ben size iyon tanışınımı kullanarak definenin yattığı alanın yaklaşık merkezini ve derinliğini nasıl bulduğumuzu dilim döndüğünce izah etmeye çalışayım.
Arazide çubukcu normal şartlar altında yön tayini yapmaz.Yön tayini yapması kendince saçma sapan bir düşünceden ibaretdir.Siz sırtınızı kuzeye verip "S" ler çizerek arazide kıvrıla kıvrıla bir hedef noktası arayın ve bir noktalama yapın.Yukarıda ilk noktalanan alan olarak belirtiğim gibi bir alan noktaladığınızı düşünün.

1-Sonra ilk noktaladığınız alanın etrafına küçük bir kare çizin.Ekranda bu kare alanı konuyu daha iyi anlayasınız diye ben mavi bir kare olarak çizdim.Bu kare alanın üç tarafından ok yönlerinde 50m-100m dışarı çıkıp yeniden "S" ler çizere ilk noktalan alan tarafına gelmeye çalışın.Ekranda olduğu gibi {C,D,E} alanlarına yakın bir noktalama yapmış olursunuz.Bu yöntemi deneyin zamanla alıştıkdan sonra daha iyi sonuçlar aldığınızı kendinizde gözlemleyeceksiniz.
2-Bu sayede ilk noktalanan alanla beraber toplamda 4 noktalama yapmış olduk.Her bir noktayı yukarıda resimdeki gibi birleştirin .Her birinin merkezde birleşim noktasınada "A" isimini verelim.Bu merkez aslında definenin yaklaşık merkezidir.
3-Definenin olduğu alana "B" ismini verelim.A ve B noktaları arası mesafe bize definenin derinliğini verir.Burada A ve C noktaları arası mesafe AE ,AD arası mesafeler yaklaşık eşitdir.
4-Defininin A noktasına olan uzaklığı diyelimki 10m  olsun.Burada  A noktasıyla ilk noktalanan alan arasındaki mesafede 10m  olur.

Yapılan en büyük hata size gösterdiğim noktalardan bir tanesinde çubukcu noktalama yapıyor ve noktaladığı alanın etrafında dönüp dönüp duruyor.Gidiyor bu alanı örnek alırsaz 10m dışarıda iş veriyor ve kol saati alıp geri dönüyorlar.İşi merkezlemeniz adına neler yapabileceğinizi ,derinliği nasıl verebileceğinizi izah etmeye çalıştım.Bu yöntem uygulandıktan sonra bunununda bir sağlaması var .Bunuda konuya ilgiyi görürsem burada yazarım. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

UA-69610150-1